Make your own free website on Tripod.com

                          Φεστιβάλ  Ολύμπου - Διεθνές Φολκλορικό Φεστιβάλ - Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης

 


Φεστιβάλ Ολύμπου

Το Φεστιβάλ Ολύμπου αποτελεί εδώ και 30 χρόνια σταθερή πολιτιστική αναφορά και κορυφαίο θεσμό με πολύμορφη πολιτιστική δραστηριότητα και προσφορά στην Πιερία και ευρύτερα στην Μακεδονία και τη Θεσσαλία. Φιλοδοξία του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου είναι να αποτελέσει πόλο ανάπτυξης και πολιτιστικής δημιουργίας στον ευρύτερο χώρο των Βαλκανίων.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει παραστάσεις Αρχαίου Δράματος, Σύγχρονου ελληνικού και ξένου Θεάτρου, Μπαλέτου (κλασικού - μοντέρνου), Συναυλίες κλασικής και λαϊκής μουσικής, καθώς και Επιστημονικές Διαλέξεις των αρχαιολόγων επιστημόνων. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο Αρχαίο Θέατρο Δίου και στο Κάστρο του Πλαταμώνα, τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο και τις παρακολουθούν πάνω από 40.000 θεατές κάθε χρόνο.

Στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Ολύμπου παίρνουν μέρος σημαντικότατα θεατρικά σχήματα, όπως το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας, το Θέατρο Τέχνης «ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ», το Θέατρο «ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ» κ.α., καθώς και πολλά Δημοτικά και Περιφερειακά Θέατρα απ' όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχουν εμφανιστεί μεγάλοι και γνωστοί ηθοποιοί, όπως ο Μάνος Κατράκης, η Άννα Συνοδινού, η Μελίνα Μερκούρη, η Τζένη Καρέζη κ.α.

Έχουν πραγματοποιηθεί:
Ρεσιτάλ Μουσικής με το Δημήτρη Σγούρο, Λεωνίδα Καβάκο, Γιώργο Δεμερτζή κ.α.
Συναυλίες Κλασικής Μουσικής με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Βελιγραδίου, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, την Ορχήστρα Δωματίου Αθηνών κ.α.
Παραστάσεις Όπερας από την Όπερα Δωματίου της Βουλγαρίας και από την Εθνική Λυρική Σκηνή.
 

Έχουν δοθεί:
Συναυλίες από Μουσικά Σχήματα του εξωτερικού, όπως Μουσική Τζαζ με τους Jan Garbarek, Τhe Dirty Dozen Bass Band, Sidney Bechet Junior, Aroma Caribe
Συναυλίες μουσικής απο διεθνείς καλλιτέχνες όπως ο Goran Bregovic και τη Milva.
Συναυλίες Ελληνικής Μουσικής με πολλούς γνωστούς συνθέτες, τραγουδιστές και μουσικά σχήματα, όπως οι Θάνος Μικρούτσικος, Γιώργος Χατζηνάσιος, Μίμης Πλέσσας, Χάρις Αλεξίου, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Μαρινέλλα, Γιώργος Νταλάρας, Νίκος Ξυλούρης κ.α.
Χορευτικές παραστάσεις με χορευτικά σχήματα από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, όπως τα Μπαλέτα Μπολσόϊ, το Κρατικό Χοροθέατρο Βορείου Ελλάδος κ.α..
Χορευτικές παραστάσεις από ελληνικά και ξένα Φολκλορικά Σχήματα.

Στην Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου ξεχωριστή θέση στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ κατέχει ο Ελληνικός Κινηματογράφος με αφιέρωμα εξ' ολοκλήρου στις σύγχρονες δημιουργίες του.

Πραγματοποιούνται επίσης διαλέξεις με τίτλο «Οι αρχαιολόγοι μιλούν για την Πιερία», όπου το επιτελείο του καθηγητή της αρχαιολογίας κ. Δημητρίου Παντερμαλή δίνει μια πολύπλευρη προσέγγιση στα πολιτιστικά δρώμενα της Πιερίας.

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στον Οργανισμό Φεστιβάλ Ολύμπου.
Ταχυδρομική διεύθυνση:
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ
Ειρήνης 69
601 00 Κατερίνη
Τηλ.: 0351 76041, 45690-2, Φαξ: 0351 76042.
 

 

 

 

Διεθνές Φολκλορικό Φεστιβάλ

 

To Διεθνές Φολκλορικό Φεστιβάλ διοργανώνεται από την Εστία Πιερίδων Μουσών, η οποία από το 1989 συνεργάζεται με το Διεθνές Συμβούλιο των Οργανωτών Φολκλορικών Φεστιβάλ και Λαϊκής Τέχνης (CIOFF) και αποτελεί ισότιμο μέλος του. Αποτέλεσμα της συνεργασίας αυτής είναι η σημαντική αναβάθμιση στην οργάνωση και εκτέλεση (τηρώντας πιστά τους διεθνώς ισχύοντες κανόνες και όρους του CIOFF) των Διεθνών Φολκλορικών εκδηλώσεων, που μέχρι το 1985 συμπεριλαμβάνονταν μέσα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Ολύμπου.

Το Διεθνές Φολκλορικό Φεστιβάλ Ολύμπου αποτελεί σήμερα κορυφαία διεθνή καλοκαιρινή εκδήλωση στο Νομό, αποσπώντας τον έπαινο, τις ευχαριστίες και τα θετικά σχόλια τόσο των ξένων αποστολών που συμμετέχουν όσο και των χιλιάδων Ελλήνων και ξένων θεατών που την παρακολουθούν.
Γεμίζει με λαμπρότητα, πρωτοτυπία και φαντασμαγορία ένα δεκαήμερο κάθε Ιούλιο όλη την Πιερία, χαρίζοντας ένα πρωτόγνωρο θέαμα με λαογραφικά στοιχεία από κάθε γωνιά της γης. Αποτελεί μαζί με τα διεθνή παραδοσιακά φεστιβάλ της Νάουσας, των Ιωαννίνων και της Νέας Καρβάλης Καβάλας, το Ελληνικό Εθνικό Τμήμα του CIOFF.

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στην Εστία Πιερίδων Μουσών.

Εταιρία Πιερικών Μελετών
«Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης»
Α' Πάροδος Ειρήνης 4
601 00 Κατερίνη
Τηλ./Φαξ: 0351-20681.

 

 

 

Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης

 

 

Η Εστία Πιερίδων «Μουσών» εμφανίζεται για πρώτη φορά στον Πιερικό χώρο την Άνοιξη του 1954 και σήμερα λειτουργεί τα παρακάτω τμήματα:

ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ. Το χορευτικό συγκρότημα ιδρύθηκε το 1969. Απαρτί­ζεται από 350 μέλη, χορευτές, μουσικούς, τεχνικούς και διαθέτει περί τις 300 παρα­δοσιακές στολές, μερικές από τις οποίες είναι αυθεντικές. Εδώ και 20 χρόνια, πραγματοποιεί σε ετήσια βάση μαθήματα και σεμινάρια για μα­θητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου, με θέμα τον Ελληνικό παραδοσιακό χορό.

ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ «ΟΙ ΠΑΡΟΛΥΜΠΙΟΙ». Το μουσικό παραδοσιακό λαογραφικό συγκρότημα «ΟΙ ΠΑΡΟΛΥΜΠΙΟΙ» πραγματοποιεί τα τελευταία χρόνια σειρά παραστάσεων ερευνώντας, διασώζοντας και παρουσιάζοντας τα παραδοσιακά τραγούδια της Πιερίας και της Ελλάδας. Οι «Παρολύμπιοι» αποτελούν το μουσικό τμήμα της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης.

ΤΕΤΡΑΦΩΝΗ ΜΕΙΚΤΗ ΧΟΡΩΔΙΑ. Καλύπτει όλες τις εποχές και τάσεις των συνθετών από την προκλασσική περίοδο μέχρι την σύγχρονη μοντέρνα Χορωδιακή Μουσική. Από το 1959 μέχρι σήμερα απέσπασε πέντε πανελλήνια και δύο διεθνή βραβεία από συμμετοχές της σε ισάριθμους χορωδιακούς διαγωνισμούς κλασσικής κατηγορίας.

ΛΕΣΧΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ. Η λέσχη έχει στο ενεργητικό της τέσσερις εκθέσεις φωτογραφίας. Διαθέτει βιβλιοθήκη, σκοτεινό θάλαμο και αίθουσα μαθημάτων σε συνεργασία με τη ΝΕΛΕ Πιερίας. Συνεργάζεται με αντίστοιχες λέσχες άλλων περιοχών, φωτογραφικά περιοδικά και την Ελληνική Φωτογραφική Εταιρία.
ΕΦΟΡΕΙΑ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ
ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ - ΕΚΘΕΣΕΩΝ- ΣΥΜΠΟΣΙΩΝ- ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ.